• Akkent, Enderlife Apartmanı, 2357. Sk. No:36/A, 33160 Yenişehir/Mersin
  • Haftanın 7 günü açığız

Sağlığınızı Düşünün

Sevdiklerinizi Düşünün

Sağlık Kabini

Size Çok Yakınız

Bir Tıkla Bize Ulaşın

Vakit Kaybetmeyin
Hızlı Randevu : +90 544 124 39 33

Tansiyon Nasıl Ölçülür? Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Tansiyon Nasıl Ölçülür? Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır?

Anadolu Sağlık Kabini

Tansiyon Nasıl Ölçülür? Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır? 

Tansiyon yani tansiyon ölçümü, hipertansiyonun teşhis ve takibinde önemlidir. Bunun için bir tansiyon aleti ve tansiyon ölçmeyi bilen bir kişi yeterlidir. Her sağlıklı insan tansiyonunu nasıl ölçeceğini bilmelidir. Öğrenmek zor değildir. Kulaklıkla yarım saatte, elektronik cihazla beş dakikada öğrenilebilir,

Kan Basıncını Ölçmek İçin Hangi Cihazlar Kullanılır?

Hipertansiyon konusunda uzmanlaşmış doktorların en sık sorduğu sorulardan biri hangi tansiyon aletinin kullanılması gerektiğidir. Bu konuda ciddi bir kavram kargaşası var. Konuyla ilgisi olmayan kişilerden gelen yorumlar hastaların kafasını karıştırıyor.

Tansiyon yani tansiyon iki tip cihazla ölçülür: kasklı tansiyon ölçerler ve dijital elektronik tansiyon ölçerler. Her iki cihaz grubunun da avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlar ilgili makalelerde açıklanmıştır. Kullanılan ekipmandan bağımsız olarak, belirli noktalar dikkate alınmazsa, her biri yanlış bir ölçüm yapacaktır.

Tansiyon Ölçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tansiyon ölçümü sakin ve sessiz bir ortamda yapılmalıdır. Ölçümden önce en az beş dakika dinlenmelidir. Son yarım saatte çay, kahve ve sigara içilmemelidir. İlk muayenede her iki kol da ölçülmelidir. Hasta serbest oturmalı v iki ayağı da yere basmalıdır. Kan basıncı çapraz bacak pozisyonunda ölçülmemelidir. Kol geniş vaziyette olmalıdır. Üst kolu sıkan giysiler hatalı tansiyon ölçümlerine neden olabilir.

Ölçüme başlamadan önce sutyen çıkarılıp katlanmalıdır, üst kol kalp hizasında olmalıdır. Üst koldan ölçüm yapılacaksa manşon yaptırılmalıdır. Kol kalınlığına uygun kullanılmalıdır. Bunun için kol çevresi ölçülmeli ve 33 cm’den fazla ise geniş manşet kullanılmalıdır. Kol çevresi dirsek ile omzun üst kısmı arasında ölçülmelidir. Tansiyon ölçer kol işareti, bu atardamar üzerindeki işaretle, çarpık dirseğin 2 cm yukarısından kolun etrafına sıkıca sarılmalıdır. Manometre cıva ise görünür bir yere konulmalı, barometre ise yani serin ise elde kolay okunabilir olmalıdır.

Ölçüme başlamadan önce kol damarının üzerine parmağınızla hafifçe sıkın ve sarılı olan kolu şişirin. Bu şişirme nabzın kaybolduğu noktaya kadar devam ettirilmeli ve nabzın kaybolduğu değer kaydedilmelidir. Bu kayıt yapıldığında tansiyon aleti hava yastığı söndürülmeli ve tamamen serbest bırakılmalıdır.

İLETİŞİM

Hi, How Can We Help You?
Şimdi Ara
Adres Tarifi