• Akkent, Enderlife Apartmanı, 2357. Sk. No:36/A, 33160 Yenişehir/Mersin
  • Haftanın 7 günü açığız

Sağlığınızı Düşünün

Sevdiklerinizi Düşünün

Sağlık Kabini

Size Çok Yakınız

Bir Tıkla Bize Ulaşın

Vakit Kaybetmeyin
Hızlı Randevu : +90 544 124 39 33

Dikiş Atma ve Alma Hizmeti Kimler İçin Gereklidir?

Dikiş Atma ve Alma Hizmeti Kimler İçin Gereklidir?

Anadolu Sağlık Kabini

Dikiş Atma ve Alma Hizmeti Kimler İçin Gereklidir?

Yaraların hepsine tek bir yöntemle tedavi uygulanmaz. Yara çeşidine göre uygulanan tedavi de farklılık göstermektedir. Kesik yaraları çok derin değilse dikiş atılmadan iyileşmektedir. 1,25 santimetreden daha uzun kesikler dikilmektedir. Cerrahi dikişler eğer gecikirse yara enfeksiyon kapabilir, yara yerinde iz kalabilir ve geç iyileşme görülür. Peki dikiş atma ve alma hizmeti kimler için gereklidir?

Dikiş atma kesiğin olma zamanı ve boyut ve şekli önemlidir. Dikiş atma işlemi sağlık çalışanı tarafından hijyen prosedürüne dikkat edilerek yapılmalıdır. Önce steril ortam oluşturulmalıdır. Dikiş atacak kişi ellerini temizledikten sonra dezenfektan kullanmalı ya da ameliyat eldiveni takmalıdır. Kullanacağı alet ekipmanında steril olmasına dikkat etmelidir.

Dikiş Atma Nasıl Yapılmalıdır?

Dikiş atılacak kısım serum fizyolojik ile temizlenmelidir. Bu işlem yarada bulunan ölü hücrelerin, çeşitli mikroorganizmaların temizlenmesini sağlamaktadır. Böylelikle enfeksiyon riski azalır. Yaranın temizlendiğinden emin olduktan sonra sağlık çalışanı dikiş atma işlemini yapıp tamamlar. Dikiş atılan yaranın üzeri steril bir bezle kapatılır. Bandajla dikişli bölgenin kapatılmasının amacı ise dışardan yarayı korumaktır.

Dikişli bölgeye yaranın durumuna göre belirlenen sıklıkla pansuman yapılmalıdır. Pansuman, yaranın enfeksiyon kapmasını önlediği gibi daha hızlı iyileşme sağlar.

Yine yaranın durumuna göre dikiş alma süresi değişmektedir. Genel olarak ortalama 10 gün sonunda dikişlerin alınması gerekmektedir. Dikişleri almayı sağlık çalışanının yapması önerilir. Fakat bazı durumlarda dikiş evde de alınmaktadır. Evde dikiş alınacaksa steril ortam sağlamaya, eksiksiz alet ekipmana sahip olmaya dikkat edilmelidir.

Hangi Durumlarda Yaraya Dikiş Atılır?

Özellikler de kesiklerde, tendonda bir problem yoksa yara çok parçalı ve dağınık değilse, kesik boyutu 1,25 cm’den fazlaysa dikiş atma işlemi uygulanır. Dikiş işlemi uygulanırken yaranın temizlenmesi, steril ortam olması çok önemlidir.

Dikişlerin alınma zamanı olarak yaranın iyileşmiş olması önemlidir. Doktorunuzun veya sağlık çalışanının uygun gördüğü zaman dikişlerin alınması gerekmektedir. Dikiş alındıktan sonrada doktorunuzun yara bölgesiyle alakalı tavsiyelerine uymanız önemlidir. Vaktinden sonra çıkarılan dikişler yeni bir probleme sebebiyet verebilir. Alan enfeksiyon kapıp iltihaplanacağı gibi tahrişe de sebep olabilmektedir. Doktorunuzun ve sağlık çalışanlarının tavsiyeleri muhakkak uyunuz.

İLETİŞİM

Hi, How Can We Help You?
Şimdi Ara
Adres Tarifi