• Akkent, Enderlife Apartmanı, 2357. Sk. No:36/A, 33160 Yenişehir/Mersin
  • Haftanın 7 günü açığız

Sağlığınızı Düşünün

Sevdiklerinizi Düşünün

Sağlık Kabini

Size Çok Yakınız

Bir Tıkla Bize Ulaşın

Vakit Kaybetmeyin
Hızlı Randevu : +90 544 124 39 33

Dikiş Atma Ve Alma İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dikiş Atma Ve Alma İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anadolu Sağlık Kabini

Dikiş Atma Ve Alma İşlemi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Dikiş genellikle acil bir konudur. Kesme meydana geldiğinde, parçanın boyutu ve şekli çok önemlidir. Vücudun yaralanan bölgesine göre dikişlerin durumu ve iyileşme süresi değişiklik gösterecektir. Örneğin, parmak noktaları genellikle küçüktür. Ancak bir el dikişi sorunu özellikle parmak dikişi profesyonel müdahale gerektirmemesi gereken bir durumdur. Parmakların kasları ve sinir sistemi çok gelişmiş ve hassas olduğu için bu işlem ve tabi ki diğer tüm tıbbi işlemler mutlaka tıp personeli, hemşireler veya tıp alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Dikiş işlemi, hemşireler tarafından gerçekleştirilen temizlik işlemleriyle başlar. Esasen süreç steril bir ortamın sağlanması, ellerin yıkanması, eldiven giyilmesi ve steril ekipman sağlanması olarak özetlenebilir. Dikişli yara daha sonra tuzlu su ile temizlenir. Bu basit işleme göre hastanın yarası: kan pıhtıları, ölü hücreler, yara sırasında veya sonrasında yapışkan kısımlar ve bazı bakteriler çıkarılır. Enfeksiyon riski de azalır. Sanılanın aksine bu dönemde antiseptik solüsyonların veya yüksek konsantrasyonların kullanılması yara iyileşmesini hızlandırmak yerine tam tersi etki yapacak ve sağlıklı hücre ve dokulara zarar verecektir.

Yara temizlendikten sonra tıp uzmanları tarafından dikiş atılır. Daha sonra yara temiz bir gazlı bezle kapatılır. Amaç yarayı dış etkenlerden korumak ve yaranın iyileşmesi için gerekli ortamı sağlamaktır. Bandajla kapatılan yaralar iki gün kuru tutulmalıdır. Yara temizlenmeli ve 12 günde bir bandajlanmalıdır. Bandajın kanaması, yaranın yangı kapması veya iltihaplanması durumunda pansuman hemen değiştirilmelidir.

Dikiş Alma İşlemi

Bir yaralanma veya ameliyattan sonra yerleştirilen cerrahi dikişler yaklaşık 10 gün sonra alınmalıdır. Bu süre bölgeye ve hastaya göre değişir. Tıbbi personelin yarayı dikmesi veya muayene etmesi ve ardından hangi bilgileri vermesi önemlidir. Emilebilen dikiş ya da eriyen dikiş olarak adlandırılan dikişlerde vardır. Bu dikişlerin alınmasına gerek duyulmaz.

Dikişler Ne Kadar Süre İyileşir?

Yara boyutuna ve kesiğin şekline göre değişmekle birlikte ortalama iyileşme süresi; Yüz için 5 gün, eller ve ayaklar için 10 gün, diğer bölgeler için 9 gün sürer. İyileşme süresinin birçok faktöre bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Dikişler Kaç Gün Sonra Yıkanır?

48 saat geçtikten sonra yara bölgesi yıkanabilmektedir. Bazı durumlarda gerekli hassasiyet göstermek koşulu 24 saat sürede de yıkanabilir.

İLETİŞİM

Hi, How Can We Help You?
Şimdi Ara
Adres Tarifi